İltizam ne demek kısaca?
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir kısmını belirli bir ücret karşılığında bireylere vererek toplama yöntemidir. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye “multezim” denirdi. Multezimler bir tür müteahhitti.
İltizam sistemi nasıl işler?
İltizam usulünde (ber vech-i iltizam), girişimciler, süresi bir ile üç yıl arasında değişen bir sözleşme (tahvil) ile gelir toplamayı üstlenirler ve bu kişilere mültezim denir. Vergi gelirlerinin toplanması, açık artırma yoluyla en yüksek miktarı teklif eden mültezimin eline bırakılırdı.
İltizam ne demek TDK?
Anlamı: ‘İltizam’, bir kişi veya kurumun bir yükümlülüğü veya sorumluluğu tam olarak yerine getirmesi durumunu ifade eder. Ayrıca bir şeyi bağlılıkla yapmak veya uygulamak anlamına da gelir.
Osmanlıda muaccele nedir?
Bu sistemde devlet iki farklı gelir toplayabiliyordu: muaccele ve müeccele. Muaccele satış sırasında nakit olarak ödenen tutardı, müeccele ise yıllık olarak ödenen taksitlerdi. Manorial sisteminde, gelir kaynaklarını yönetme hakkı bireylere geçimlerini sağlamaları koşuluyla veriliyordu.
İltizam ne demek din?
Terim olarak anlamı şudur: “Özel bir kişi, belirli bir yıllık ücret karşılığında devlete ödenmesi gereken vergi gelirlerini toplamayı üstlenir.” Bu işi yapan kişiye mültezim denir. Deruhde, tevcih, füruht, zart ve engagement terimleri de iltizam için eşanlamlı olarak kullanılmıştır.
Tımar ve iltizam sistemi nedir?
Timar sisteminde ayni vergilerin toplanması zamanın gereklerine ve ihtiyaçlarına cevap vermeyince Osmanlı Devleti, sistemi zamanın şartlarına göre revize etme ihtiyacı hissetmiştir. Ürettiği, oluşturduğu ve geliştirdiği yeni sistemin adı İltizam sistemidir.
İltizam sistemi nedir meb?
Bir bölgenin vergisinin ihale yoluyla peşin toplanması esasına dayanan sisteme iltizam adı veriliyor.
İltizam sisteminin faydaları nelerdir?
İltizam sisteminin avantajları şunlardır: Osmanlı İmparatorluğu’nun halktan toplaması gereken vergiler daha çabuk toplanıyordu. Devlet hazinesine giden yıllık gelirler artmıştı. Devletin vergi toplamak için çaba sarf etmesine gerek kalmıyordu.
Osmanlı Devleti tımar topraklarını iltizama vermekle neyi amaçlamıştır?
İltizam, Osmanlı İmparatorluğu’nda tanıtılan bir vergi sistemidir. Bu sistemde, devlet gelirinin bir kısmı belirli bir ücret karşılığında bireylere verilirdi. Daha sonra bu kişilerden vergi olarak toplanırdı. Amaç, bireylere vergi toplama görevi vermek ve böylece daha fazla gelir elde etmekti.
İltizam ne ile kaldırıldı?
Aslında iltizam sistemi 1839 Tanzimat Fermanı ile kaldırılmıştır. Vergi gelirlerini toplamak üzere her bölgeye muhassiller atanmıştır.
İltizam sisteminin sonuçları nelerdir?
Bu vergi çiftçiliği sistemi sayesinde devletin geliri de önemli ölçüde arttı. Osmanlı İmparatorluğu’nda vergiler, İltizam sisteminin parçası olan vergi çiftçileri tarafından toplanıyordu. Bu nedenle devletin vergi toplamak için ek bir çaba sarf etmesine gerek kalmıyordu.
Osmanlıda mültezim nedir?
Osmanlı toprak sisteminde, mültezim, belirli vilayetleri (özellikle merkezden uzak olanları) açık artırmayla kiralamak için iltizam olarak adlandırılırdı ve vergiyi ödeyen kişiye mültezim denirdi. Böylece elde edilen para doğrudan devlet hazinesine giderdi.
İltizam usulü nedir?
İltizam, Arapça bir kelime olup, “kendini bir görev saymak, birinin tarafını tutmak ve bir şey talep etmek”59 anlamına gelir. Ancak terim şu anlama gelir: “Bir özel kişi, devlete ödenmesi gereken vergi gelirlerini, belirli bir yıllık ücret karşılığında toplamayı üstlenir”60.
Voyvoda kime denir?
Slav dillerinde voyvoda, komutan veya prens anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu Eflak ve Boğdan’ı ilhak etmeden önce, bu ülkelerin krallarına voyvoda denirdi.
Malikane neye denir?
Bir konak, büyük bir alana inşa edilmiş büyük ve gösterişli bir ev ve lüks apartman binası türüdür. Dekorasyon ve tasarım açısından estetik, konfor ve işlevselliğe sahiptir. İnşaatta taş ve tuğla kullanılır ve genellikle dekorasyonda mermer, rotundalar, sütunlar ve freskler kullanılır.
İltizam sistemi nedir meb?
Bir bölgenin vergisinin ihale yoluyla peşin toplanması esasına dayanan sisteme iltizam adı veriliyor.
Osmanlı Devleti tımar topraklarını iltizama vermekle neyi amaçlamıştır?
İltizam, Osmanlı İmparatorluğu’nda tanıtılan bir vergi sistemidir. Bu sistemde, devlet gelirinin bir kısmı belirli bir ücret karşılığında bireylere verilirdi. Daha sonra bu kişilerden vergi olarak toplanırdı. Amaç, bireylere vergi toplama görevi vermek ve böylece daha fazla gelir elde etmekti.
İltizam sözleşmesi ne demek?
Bir kişiye ücret karşılığında bir hizmet veya belirli bir şeyin teslimi için idare ile yapılan sözleşmeye “mali yükümlülük sözleşmesi” denir. Sözleşmenin yapıldığı kişiye vergi mükellefi denir.
Tımardan iltizama neden geçildi?
Osmanlı İmparatorluğu 16. yüzyılda değişen ticaret yolları ve uzun süren savaşlar nedeniyle ekonomik olarak zayıflamıştı. Nakit ihtiyaçlarını karşılamak için Timar sisteminden çıkarılan topraklar İltizam sistemine aktarıldı.