İçeriğe geç

Çağatay Doğu Türkçesi Temsilcileri Kimlerdir

Doğu Türkçesinin temsilcisi kimdir?

Çağatay Han, Börte Hatun’dan doğan Cengiz Han’ın ikinci oğludur. Cengiz Han’ın 1227’deki ölümünden sonra Türk-Moğol devletinin yönetimi dört oğlu arasında paylaştırıldı. Çağatay Han’ın bu paylaşımdan hak kazandığı pay, doğuda Uygur topraklarından batıda Semerkant ve Buhara’ya kadar olan bölgeleri içerir.

Doğu Türkçesinin temsilcileri kimlerdir?

Doğu Türkçesi denildiğinde genellikle Karahanlılar, Harezmliler ve Çağataylılar dönemleri akla gelir.

Çağatay Türkçesinin en büyük şahsiyeti kimdir?

Çağatay Türkçesi çoğunlukla “Türk, Türkî, Türk dili” olarak anılsa da; Ali Şir Nevai’nin Mecalis’ün-Nefâis’te “Çağatayca söz” ifadesini kullandığı da açıktır. Çağatay Türkçesi denildiğinde akla ilk gelen isim Ali Şir Nevâyî’dir.

Çağatay Türkçesi Doğu Türkçesi mi?

Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.

Doğu Türkçesi hangileri?

Bugün Doğu Türkçesi, Batı Türkistan’da modern Özbek Türkçesi ve Doğu Türkistan’da Yeni Uygur Türkçesi ile temsil edilmektedir. Bugün Doğu Türkçesi, Batı Türkistan’da modern Özbek Türkçesi ve Doğu Türkistan’da Yeni Uygur Türkçesi ile temsil edilmektedir.

Doğu Türkçesi Lehçeleri nelerdir?

Doğu ve Batı Türkistan’da konuşulan Güneydoğu Türkçesi, Türki, Çağatay, Doğu Türkçesi ve Doğu Türkçesi olarak da bilinir, bugün Özbek ve Yeni Uygur Türkçesidir. Yeni Uygur Türkçesinin konuşulduğu alanlar olan Sarı Uygurca ve Salar Türkçesi, sınıflandırmalarda ayrı gruplar halinde değerlendirilmiştir.

Çağatay Türkçesi hangi alfabe?

Çağatay alfabesi (Özbekçe: Eski oʻzbek yozuvi; Uygurca: چاغاتاي يېزىقى, Çağatay yëziqi), Orta Çağ’dan 1969’a kadar Çağatay, Özbekçe ve Uygurca’yı yazmak için kullanılan Arap alfabesidir.

Çağatayca sözlükler neden yazılmıştır?

Çağatay Türkçesi dönemi sözlükbilimiyle Türk dilinde önemli bir yer tutar. Klasik dönemde Çağatay Türkçesi Ali Şir Nevâyî ile büyük prestij kazanmış; daha sonra Nevâyî’yi anlamak için Çağatay sözlükleri oluşturulmaya başlanmıştır.

Doğu Türkçesi kaça ayrılır?

Doğu Eski Türk dili üç alt gruba ayrılır: 2. Eski Uygurca ve 3. Karahanlı Türkçesi. Johanson’da, Róna-Tas’ta olduğu gibi, Orta Dönem 13. yüzyılda başlar ve çeşitli yazılı dilleri içerir.

Çağatay Türkçesi kim kullandı?

Çağatay Türkçesi, XIV. yüzyılın son çeyreğinden 19. yüzyıla kadar, Rus istilalarıyla yeni yazı dilleri ortaya çıktığında. Yüzyılın sonuna kadar Horasan, Türkistan ve Hindistan’da, özellikle Çağatay milletinin topraklarında yazı dili olarak kullanılmıştır.

Çağatayca dönemi sanatçıları kimlerdir?

Bu dönemin başlıca temsilcileri Sekkâki, Lutfî, Atâyî, Yusuf Emiri ve Gedâyî’dir. Çağatay edebiyatının klasik edebiyat karakterini kazandığı bu dönemde Nevâyî, Hüseyin Baykara, Ubeydullah Han ve Babür’den çok sayıda eser verilmiştir.

Çağatay şairi kimdir?

Çağatay edebiyatının önemli yazar ve şairleri şunlardır: Sekkâkî, Haydar Harezmî, Lutfî, Yusuf Emirî, Seyyid Ahmed, Gedaî, Atâî.

Çağatay Türkçesi hangi grupta?

Karluk grubu iki kısımdan oluşmaktadır: Karluk-Uygurca ve Karluk-Harzem. Karluk-Harzem grubunun yazılı dilleri arasında Çağatay milletinin edebi Eski Özbek dili; modern Uygur dili ve Özbek dili de yer almaktadır.

Çağatay Türkçe isim mi?

Çağatay isminin kökeni “Çağatay” ismi, Türk ve Moğol tarihinde önemli izler bırakmış isimlerden biridir ve Orta Asya’da Türkler tarafından kurulan devletlerden birinin adı olan Çağatay milletiyle yakından bağlantılıdır. Bu tarihi ve kültürel miras, ismin güç ve asaletle anılmasını sağlar.

Eski Türkçe Çağatay Türkçesi aynı mı?

Osmanlı döneminde konuşulan dilin bilimsel adı Eski Anadolu Türkçesi’dir. Ancak sıradan insanlar seçkinler ve aydınlardan farklı konuşuyordu. Birincisi, Karluk kolundan gelen Çağatay dili Türkçe değil, Türkçe’dir. 14 Nisan 2019 Osmanlı döneminde konuşulan dilin bilimsel adı Eski Anadolu Türkçesi’dir. Ancak sıradan insanlar seçkinler ve aydınlardan farklı konuşuyordu. Birincisi, Karluk kolundan gelen Çağatay dili Türkçe değil, Türkçe’dir.

Batı Türkçesinin günümüzdeki temsilcileri kimdir?

Aslında Batı Türkçesi terimi, günümüzde tek temsilcisi Çuvaş olan Bulgar grubunu ifade eder. Günümüzde Batı Türkçesi dendiğinde akla hemen Oğuz grubunun lehçeleri gelir.

Türkçe dilini kim yapmıştır?

Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.

Doğu Türkçesinin bugünkü devamı nedir?

Doğu Orta Türkçe dönemi literatürde İslami-Orta Asya Türk edebi dili veya Çağatay dili olarak da anılır (Eckmann 1988: 1). Ancak Çağatay ismi bugün sadece bu dönemin üçüncü evresini tanımlamak için kullanılmaktadır.

Türkiye Türkçesi Kuzey Doğu Türkçesinin bir kolu mudur?

Günümüzde Kuzeydoğu Türkçesi ve Batı Türkçesinin çağdaş dalları yazı dili olarak kullanılmaktadır. Kuzeydoğu Türkçesinin çağdaş dalları; Özbek, Kazak, Kırgız, Uygur, Tatar, Başkurt Türkçesi; Batı Türkçesinin çağdaş dalları ise Azerbaycan, Türkmence, Gagauz ve Türkiye Türkçesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir