Kararın bağlayıcı olması ne demek?
Yazar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının (m. 11)
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
AYM kararları bağlayıcı mıdır?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından “kesin” ve bağlayıcı olduğunu belirtmektedir. Bu hüküm; Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirmek ve sorgulamak veya hatta Anayasa Mahkemesi’nden üstün bir yetki iddia etmek elbette yasak değildir.
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Hem İlk Derece Mahkemesi hem de Yargıtay Dairesi, Genel Kurul kararına uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurulu kararları, ilk derece mahkemeleri için bağlayıcıdır, yani uymaları gereken emredici yasal hükümler haline gelir.
Hukukta bağlayıcı ne demek?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, yasal sonuçları üretmek için gerekli koşulları karşılayan norm tarafından edinilen niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Bağlayıcı hüküm nedir?
adj. (< bağlayıcı-y-ıcı) “Bağlayıcı hükümlere” uyulması esastır ve bundan sapılmamalıdır. “Bağlayıcı koşullar.”
AİHM kararları bağlayıcı mı?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları davalarda Mahkeme’nin nihai kararına uymayı taahhüt etmişlerdir.”
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
Ceza ve hukuk mahkemelerinin kararları genellikle birbirini etkilemez.
Hangi mahkeme kararları kesindir?
Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, itiraz edilmeyen karar, itiraz süresi dolana kadar kesinleşmez.
AYM kararı yargıtayı bağlar mı?
Başta sorduğumuz soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesinin bireysel kararları, Anayasa Mahkemesinin diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin karar niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Anayasa Mahkemesi en üst mahkeme mi?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye’de anayasa denetimini yapan en yüksek yargı organıdır.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Yasal hükümlere göre mahkeme kararının gerekçelendirilmesi gerekmektedir. Ancak mevzuat gerekçenin içeriği konusunda net değildir.
Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?
Devlet Şurası, bütün idari kararları denetim sonucunda almakla birlikte, denetim makamı olarak aldığı kararlar, merkezi idare ve yerinden yönetim kuruluşları açısından bağlayıcı ve bağlayıcıdır.
Yargıtay ceza Genel Kurulu kararı bağlayıcı mı?
Hem İlk Derece Mahkemesi hem de Yargıtay Dairesi, Genel Kurul kararına uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurulu kararları, ilk derece mahkemeleri için bağlayıcıdır, yani uymaları gereken zorunlu yasal hükümler haline gelir. Bu yükümlülük yalnızca incelenen dava için geçerlidir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları bağlayıcı mı?
Hukuk ve Ceza Davaları Genel Kurullarının temel görevi, Yargıtay Dairelerinin kararlarını bozma kararlarına itiraz eden ilk derece mahkemelerinin kararlarını incelemektir. Hukuk ve Ceza Davaları Genel Kurullarının kararları kesindir.
Yargı kararı bağlayıcı kaynak mıdır?
h- İçtihatların birleştirilmesiyle elde edilen kararlar Mahkemelerin yargılama sonucunda verdiği kararlardan ortaya çıkan hukuk kurallarına içtihat denir. Mahkeme kararları genellikle yardımcı hukuk kaynağı sayılır ve bağlayıcı değildir.
Mahkeme kararlarının gerekçesi bağlayıcı mıdır?
Yasal hükümlere göre mahkeme kararının gerekçelendirilmesi gerekmektedir. Ancak mevzuat gerekçenin içeriği konusunda net değildir.
İdare Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
7 Kasım